Dorka
A szőlővel és a borral való foglalkozás
nálunk
családi hagyomány. A dédszüleim
öröksége ez. Ebben nőttem fel, ez vett
körül
gyerekként. Sokáig meg sem fordult a
fejemben, hogy ezzel foglalkozzak, úgyhogy
elkezdtem filmelméletet és filozófiát
tanulni. Két év telt el az egyetemből,
amikor a bor elkezdett visszavonzani.
Kóstoltam és tanultam, bejártam
borvidékeket, itthon és külföldön,
megismertem sok borászt.
Dorka
Végül azzal a bizonyossággal mentem haza,
hogy
saját döntésből szeretnék
én is szőlővel és borral foglalkozni.
Máig örülök
annak a kanyarnak, ami
ide vezetett: gazdagabbá tett.
Olyan élményeket adott,
amiket most
a családi borászatunkba integrálhatok.
2012 óta a családi birtok
általam választott
kisebb parcelláin kezdtem el dolgozni
Tállyán,
Tokaj-Hegyalján.
A szüleim mellett és támogatásukkal,
saját
elképzelések mentén zajlik ezeken a
területeken a szőlőművelés és a borkészítés.
Meghallgatjuk egymást, ők hozzák a
tapasztalatot, a hagyományt, én pedig a
lelkesedést, új elképzeléseket és azt a
nyughatatlan energiát, ami a generációm
sajátja.
A bölcsész szakot elvégeztem, a szőlész-borászt
pedig elkezdtem és
2018-ban diplomát
szereztem ott is. Az egyetem alatt fél évet
töltöttem
Franciaországban, Lyonban, ahol
szintén szőlészetet és borászatot tanultam.
2019 tavaszán Új-Zélandra utaztam,
ahol részt vettem
egy szüreten.
A célom most Tállya dűlőinek a megismerése a
borokon keresztül,
és a szőlőben és a
borászatban is a lehető legtermészetesebb
módon dolgozni.
Szerencsésnek tartom magam,
mert van lehetőségem kitekinteni, és
van hová
hazatérnem. Az ország egyik
legnagyobb hagyománnyal rendelkező
borvidékére, ahol
csodákat lehet művelni.